Η επιτυχημένη συγγραφέας Ευαγγελία Παπανίκου & οι εννέα Μούσες

Κάποιες φορές το άγνωστο σου επιφυλάσσει εκπλήξεις όπως και αυτή την συνάντηση με την κ.Ευαγγελία Παπανίκου .
Λίγα λόγια για την Ευαγγελία
Παπανίκου


Η Ευαγγελία Παπανίκου έχει σπουδάσει Διεύθυνση Πληροφορικών Συστημάτων.
Έχει ως πηγή έμπνευσης την αστείρευτη ελληνική μυθολογία και την αρχαία ελληνική γραμματεία, τα οποία και θέλει να αναδείξει μέσα από το συγγραφικό της έργο, τόσο στους μεγάλους όσο και στα παιδιά. Διαβάζει και γράφει παραμύθια για μικρούς μεγάλους και μεγάλους μικρούς.
Το πρώτο της βιβλίο «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2016) βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο, στο διαγωνισμό λογοτεχνίας της International Art Society & Academy, “Interartia – International Festival” (2014) και έχει συμμετάσχει σε Ανθολογίες ποίησης και Διηγημάτων. Αποτελεί μέλος της oργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria.
Κυρία Παπανίκου καλώς ήρθατε στο TheMystery. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ελληνική μυθολογία;
Καλώς σας βρήκα. Από μικρή ηλικία είχα τα κατάλληλα ερεθίσματα από τη μαμά μου. Όσο μεγάλωνα και τη μελετούσα ένιωθα συνεχώς έκπληξη και θαυμασμό με τον αστείρευτο πλούτο της αλλά και τις τεράστιες διαστάσεις που έχει ο αποσυμβολισμός της διαχρονικά και πώς η φιλοσοφική της βάση συνδέεται με την κατανόηση του κόσμου γύρω μας και της ύπαρξής μας. Κι επειδή ακόμα και στο σχολείο η επαφή είναι πολύ σύντομη με τη μυθολογία κι όσο πάει λιγοστεύει, κι ήθελα να αισθανθούν κι άλλοι αυτά τα συναισθήματα που αισθανόμουν εγώ διαβάζοντας τη μυθολογία, το προσέγγισα από τη λογοτεχνική πλευρά, επειδή πιστεύω είναι αφενός πιο εύληπτο και αφετέρου ελπίζω να δημιουργήσει κάποια ερωτήματα και να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα στους αναγνώστες για περαιτέρω μελέτη της μυθολογίας μας αλλά και της φιλοσοφικής της βάσης. Ταυτόχρονα, μέσω αυτών των ιστοριών που αφηγούμαι, ελπίζω ο αναγνώστης να οδηγηθεί στην κριτική σκέψη για όλες τις ιστορίες που ακούει, βλέποντας ότι υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες πάντα σε μια ιστορία, ακόμα και στην πιο απλή, στην πιο γνωστή, στην πιο παλιά.
Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για τη δημιουργία των βιβλίων ;
Από την ελληνική μυθολογία και την αρχαιοελληνική γραμματεία κυρίως. Στο πρώτο μου βιβλίο υπάρχει και το πλαίσιο του δυτικού παραμυθιού, πράγμα που θα υπάρξει και στο δεύτερο.
Το 2014 τιμηθήκατε στο διαγωνισμό λογοτεχνίας της International Art Society & Academy, “Interartia – International Festival” Πώς νιώθετε γι' αυτό ;
Νιώθω μεγάλη τιμή και χαρά γι' αυτό το βραβείο. Επειδή ήταν και το πρώτο μου επίσημο συγγραφικό βήμα έχει και μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.
Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα στη ζωή ενός συγγραφέα;
Αυτό πιθανώς διαφέρει για κάθε συγγραφέα. Το ωραιότερο πράγμα στη δική μου ζωή ως συγγραφέα, είναι όταν ειδικά τα παιδιά μου λεν: "Διάβασα το βιβλίο σας και μου άρεσε πολύ". Νιώθεις απίστευτα συναισθήματα και συγκίνηση εκείνη τη στιγμή ως δημιουργός.
Λίγα λόγια για τα νέα σας σχέδια;
Συνεχίζω τη σειρά "Μυθολογία", με μια νέα ιστορία με διαφορετικούς ήρωες κι ηρωίδες της μυθολογίας, μέσα στο γενικό πλαίσιο του παραμυθιού της "Κοκκινοσκουφίτσα". Δε θα αποκαλύψω ποιοι ήρωες θα είναι, θα ανακαλύψετε μόνοι σας την ταυτότητά τους, όπως και τον αποσυμβολισμό τους, αλλά θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες περιπέτειες κι ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές.
Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria;
To Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria, στο οποίο είμαι συνδιοργανώτρια, φιλοξενεί όλες τις μορφές έκφρασης με ανάλογες εκδηλώσεις και δράσεις με σκοπό να προάγει τις τέχνες και τα γράμματα, έχοντας στον πυρήνα του τη φαντασία. Μέσω αυτού ελπίζουμε να ενισχύσουμε την απόδραση από τη δύσκολη καθημερινότητα αλλά και να τονώσουμε το δημιουργικό πνεύμα, ειδικά στην υλιστική εποχή που ζούμε.
Την Κυριακή 14 Μαΐου, το Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Τρόμου Horrorant, πραγματοποιούν δύο εκδηλώσεις, στο σινέ Βακούρα, στη Θεσσαλονίκη.
Στις 16.00-17.00 ο Βασίλης Γιαννάκης θα μιλήσει για τη λογοτεχνία τρόμου και για το πώς συνδέεται με τον κινηματογράφο. Και στις 17.00-18.00 θα μιλήσω για τα φοβερά τέρατα, τ' απεχθή εγκλήματα και τους σκοτεινούς συμβολισμούς στην ελληνική μυθολογία και πώς αυτά έχουν αποδοθεί στον κινηματογράφο. Στο τέλος των εκδηλώσεων θα γίνουν κληρώσεις για δώρα, τα οποία θα είναι πολλά αξιόλογα βιβλία και εισιτήρια για ταινίες.

θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κυρία Ευαγγελία Παπανίκου  για το χρόνο  και την συνέντευξη που παραχώρησε στο TheMystery.blospot  Της ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει και η φαντασία της να μη στερέψει ποτέ! Να συνεχίσει να μας ταξιδεύει μέσα από εικόνες και λέξεις ...
Και εγώ με την σειρά μου ευχαριστώ πάρα πολύ, όχι μόνο για τις τόσο εύστοχες ερωτήσεις σας και για την ανάδειξη του έργου μου, αλλά κυρίως για το πάθος και την αφοσίωσή σας με τα οποία υπηρετείτε, τόσο αξιοπρεπώς το χώρο σας, σ' αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Σας συγχαίρω και σας μεταφέρω την υπερδύναμη των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άγνωστοι θρύλοι των Μετεώρων

Ταινια της εβδομαδας

Κυνήγι φαντασμάτων (Ghost_hunting)