Θρύλοι & Μύθοι | Krampus

Στη μυθολογία των χωρών των Άλπεων, ο Krampus είναι ένα ανθρωπόμορφο τέρας που βγαίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων με σκοπό να τιμωρήσει τα άτακτα παιδιά. Έχει μαζί του αλυσίδες και μαστίγια από φλοιό σημύδας για να πιάνει και να χτυπά τα κακά παιδιά. Τα μεταφέρει στο σάκο του και τα πηγαίνει μακριά στη φωλιά του.
Αν και η μορφή του Krampus ποικίλλει ανάλογα με τους διάφορους μύθους, όλοι μοιράζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι τριχωτός, και το τρίχωμά του είναι μαύρο ή καφέ. Έχει διχαλωτές οπλές και κέρατα τράγου, και μακρυά γλώσσα που κρέμεται έξω από το στόμα του.

Ο Krampus ονομάζεται αλλιώς και «Διάβολος των Χριστουγέννων» και θεωρείται το αντίθετο του Αγίου Νικολάου (φιγούρα αντίστοιχη του Santa Claus ή του δικού μας Άη Βασίλη), ο οποίος επιβραβεύει τα καλά παιδιά με δώρα. Στους μύθους κάποιων ευρωπαϊκών περιοχών, ο Krampus θεωρείται ακόλουθος του Άγιου Νικόλαου. Οι ρίζες του πλάσματος αυτού δεν είναι ξεκάθαρες. Κάποιοι ανθρωπολόγοι τοποθετούν τις πρώτες αναφορές στον Krampus στα προ-χριστιανικά χρόνια. Το όνομα του πλάσματος προέρχεται από τη γερμανική λέξη krampen, που σημαίνει «δαγκάνα»
Στις παραδοσιακές παρελάσεις των χωρών των Άλπεων και σε άλλα τέτοια γιορτινά δρώμενα, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, ιδιαίτερα το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου (παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου), οι νέοι άντρες ντύνονται σαν τον Krampus και περιφέρονται στους δρόμους με σκουριασμένες αλυσίδες και κουδούνια για να τρομάξουν τα παιδιά.

Ο Krampus στην ποπ-κουλτούρα

Ο γερμανοφερμένος μύθος του Krampus έγινε γνωστός στην Αμερική χάρη στο Διαδίκτυο και φυσικά έφτασε μέχρι το Hollywood, το οποίο δεν αφήνει καμία ιδέα ανεκμετάλλευτη. Το πιο πρόσφατο έργο εμπνευσμένο από το μύθο του ‘αντι-Αη Βασίλη’ είναι η ταινία Krampus (2015), μια κωμωδία τρόμου από τον σκηνοθέτη Michael Dougherty, ο οποίος δηλώνει «συνεπαρμένος από την σκοτεινή πλευρά των γιορτών».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η επιτυχημένη συγγραφέας Ευαγγελία Παπανίκου & οι εννέα Μούσες

Μόρνα «σκοτεινός τόπος»

Κυνήγι φαντασμάτων (Ghost_hunting)